בכתבה זו
תוכניתו השנויה במחלוקת של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, להקמת כלא מוקף תנינים, רשמה התקדמות משמעותית. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, חתמה על הכרזה המגדירה את התנין הירוק כ"חיית בר מטופחת", ובכך מסירה את המכשול החוקי העיקרי שעומד בפני המיזם.
פריצת דרך חוקית
עד לאחרונה, החוק הישראלי הגביל את החזקת התנינים הירוקים, המוגדרים כחיית בר מוגנת. עם זאת, חתימתה של השרה סילמן על ההכרזה החדשה מאפשרת כעת לשירות בתי הסוהר (שב"ס) לקדם פיילוט להחזקת תנינים סביב בתי כלא ביטחוניים, במיוחד אלה המארחים מחבלים.
"חתימתה של השרה סילמן מסמנת אבן דרך חשובה ביוזמה זו. אנו מאמינים שהפיילוט יוכיח את יעילותו כגורם הרתעה משמעותי נגד טרור", ציין גורם בכיר בשב"ס.
הרעיון להקמת כלא מוקף תנינים הוצע על ידי בן גביר לפני כחצי שנה, במטרה להתמודד עם מחבלי הנוח'בה. שב"ס ערך בדיקות מקצועיות ומצא כי המודל עשוי להיות יעיל מבחינה ביטחונית ואף לצמצם עלויות אבטחה.
היבטים ביטחוניים והיסטוריים
השימוש בתנינים כאמצעי אבטחה אינו חדשני לחלוטין. היסטורית, תנינים שימשו כשומרי כלאים במדינות שונות, כולל בדרום אפריקה ובברזיל. עם זאת, בישראל, זו תהיה הפעם הראשונה שהשיטה מיושמת, מה שמעורר עניין רב בקרב מומחים לביטחון.

על פי הערכות, כ-10,000 תנינים חיים כיום בישראל, בעיקר באזורים הדרומיים. תנינים אלה מהווים לעיתים סכנה לציבור, במיוחד במהלך עונת הרבייה. יוזמתו של בן גביר מציעה לנצל את נוכחותם של התנינים הללו לטובת הביטחון הלאומי.
מחאות חרדים והתפתחויות נוספות
בתוך כך, מחאות החרדים נגד מעצרי בחורי ישיבות נמשכו, עם דיווחים על עימותים בין מפגינים למשטרה בקריית שמונה. בנוסף, אזעקה נשמעה באזור העיר, אך התבררה כשווא. במקביל, דיווחים בינלאומיים מדברים על הרחבת התקיפות האמריקניות באיראן, כאשר הטלוויזיה הממלכתית האיראנית מדווחת על פיצוצים בבנדר עבאס.
"אנו עדים להתפתחויות ביטחוניות משמעותיות הן ברמה המקומית והן בזירה הבינלאומית", ציין פרשן צבאי בכיר.
השלכותיה של יוזמת בן גביר עשויות להיות מרחיקות לכת, במיוחד בהקשר של אבטחת בתי כלא ביטחוניים. עם זאת, המהלך מעורר גם שאלות אתיות וסביבתיות, כאשר ארגוני זכויות בעלי חיים מביעים דאגה לגבי רווחתם של התנינים.
מה הלאה?
כעת, לאחר הסרת החסם החוקי, שב"ס צפוי להאיץ את ההכנות לפיילוט. המהלך מעורר עניין רב בקרב גורמי ביטחון ומעניק זווית חדשה לדיון סביב אבטחת בתי כלא. בעוד שההשלכות המלאות של היוזמה עדיין אינן ברורות, דבר אחד בטוח: תניני ישראל עשויים בקרוב למלא תפקיד מרכזי בשמירה על הביטחון הלאומי.
