בכתבה זו
מחקר חדש של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון חושף תמונת מצב מדאיגה בנוגע למנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. לפי המחקר, הכוח שנועד originally להתמודד עם פשיעה פנימית הפך לאיום ביטחוני על ישראל, וכולל כיום כ-70 אלף איש. סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, מבכירי המרכז, מתריע מפני כוח זה, אשר עלול להוות סיכון ממשי לביטחון ישראל.
הירש, ששוחח עם בני טיטלבוים בכאן מורשת, מתח ביקורת חריפה על ממשלות ישראל לאורך השנים. הוא טוען כי ממשלות אלו כשלו באכיפת הסעיפים בהסכמי אוסלו הנוגעים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. "בהסכמים נקבע שלישראל יש זכות וטו על כל אדם שמצטרף למנגנוני הביטחון הפלסטיניים", אומר הירש, "אך בפועל, הזכות הזו לא מומשה". הוא מציין גם את חוסר הפיקוח על כמות כלי הנשק שבידי הרשות הפלסטינית: "איש אינו יודע לומר כמה כלי נשק אושרו לרשות הפלסטינית להחזיק מעבר למכסה המקורית".
אחת מהנחות היסוד בהקמת מנגנוני הביטחון הייתה כי הם יפעלו כנגד ארגוני הטרור הפלסטיניים. עם זאת, לפי הירש, הנחה זו לא התגשמה: "זה היה שקר מלכתחילה. הם מעולם לא נלחמו בטרור כפי שהובטח, וממשלות ישראל אפשרו את התעצמותם". הוא מזהיר מפני הסתמכות על תפיסות ביטחוניות מיושנות, אשר לפי דעתו קרסו בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר: "אנחנו עדיין חיים בקונספציה ישנה, אך השקט ביהודה ושומרון אינו שקט אמיתי. עלולה להיווצר התפרצות אלימה רחבת היקף אם הרשות הפלסטינית תקרוס".

הירש מציין כי הוא והעביר את ממצאי המחקר לשרי הממשלה ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, מתוך תקווה כי יבחנו את הנושא ברצינות. "אני מקווה שלא נמצא את עצמנו שואלים 'איך זה קרה' לאחר אסון", הוא אומר, "המחקר שלנו מצביע על איום ברור המחייב טיפול מיידי". הוא קורא למקבלי ההחלטות לבחון מחדש את המדיניות כלפי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, ולהסתמך על הערכות מקצועיות וממצאיו של המחקר.
המחקר חושף כשלים חמורים בפיקוח על מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, אשר עלולים להוות סיכון לביטחון ישראל. השאלה כעת היא האם ממשלות ישראל יקבלו את אזהרותיו של הירש ברצינות ויפעלו בהתאם, או שימשיכו להתעלם מהבעיה עד שיהיה מאוחר מדי.
