בכתבה זו
בדרכו לכולל "בית דוד" בחולון, מרן הגאון רבי יצחק זילברשטיין לא ידע שהוא עומד להיות חלק מסיפור מרגש שיתפשט במהירות בקהילה החרדית. נכדו, הרב חיים מלין, פנה אליו וסיפר על בחור ישיבה ספרדי מביתר עילית, שנעצר ביום חמישי הקודם בשל לימוד תורה, במסגרת מאבק נגד גיוס בני ישיבות.
דברי חיזוק מרגשים
הגר"י זילברשטיין, דמות מוערכת ואהובה בקהילה החרדית, נענה מיד לבקשה והעביר מסר קצר אך עוצמתי לבחור הנעצר. "אשריך שנתפסת על דברי תורה", אמר זילברשטיין, והדגיש את חשיבות המחויבות ללימוד התורה בקרב צעירי הישיבות. "חטא אחד ויחיד מצאו בך, שאתה לומד בישיבה. לא גניבה ולא גזילה, לא הרבצת ולא ציערת בן אדם. החטא היחיד שמצאו בך הוא שאתה בן תורה".
"אשריך בעולם הזה וטוב לך לעולם הבא. אשריך בעולם הזה שמצאו בך חטא אחד, מה החטא? שאתה לומד תורה. חוץ מזה שום חטא לא מצאו בך, והכניסו אותך לכלא כמו שאר הגנבים. אשריך שנתפסת על דברי תורה" – מרן הגר"י זילברשטיין.
השלכות גזירות הגיוס
המקרה הזה מדגיש את המתח המתמשך בין הרשויות בישראל לבין קהילת בני הישיבות, שמסרבים להתגייס לצבא בשל מחויבותם ללימוד תורה. גזירות הגיוס, כפי שהן מכונות בקהילה החרדית, הובילו למעצרם של מאות צעירים חרדים בשנים האחרונות, מה שעורר מחאות והפגנות נרחבות.
על פי נתוני משרד הביטחון, בשנת 2022 התגייסו כ-4,500 חרדים לצה"ל, עלייה מתונה לעומת השנים הקודמות. עם זאת, רבים בקהילה החרדית רואים בגיוס כפיה ומסרבים לשתף פעולה, מה שמוביל למעצרים ולעימותים עם הרשויות.

תגובות מהשטח
דבריו של הגר"י זילברשטיין זכו לתגובות נרגשות בקרב חברי הקהילה החרדית. הרב דוד סגל, ראש ישיבה בביתר עילית, אמר: "דברי החזון אי"ש הם תזכורת חזקה לערכי היסוד שלנו. לימוד התורה הוא לב ליבה של היהדות, ואנחנו לא נחדל מלהגן על הזכות הזאת."
"דברי הגר"י זילברשטיין מחזקים את רוחו של כל בחור ישיבה שמתמודד עם האתגרים של גזירות הגיוס. זה מזכיר לנו את חשיבות המחויבות שלנו לתורה ולמסורת" – הרב דוד סגל, ראש ישיבה בביתר עילית.
משפחתו של הבחור הנעצר הביעה גם היא את הערכתה לדבריו של הגר"י זילברשטיין. "זה נתן לנו כוח גדול", אמר אביו של הבחור, שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו מרגישים שהגר"י זילברשטיין הביע את מה שכל הקהילה שלנו חושבת ומאמינה בו."
מה הלאה?
המקרה הזה ממחיש את המורכבות של סוגיית גיוס החרדים ואת ההשלכות הרגשיות שלה על הקהילה. בעוד שהממשלה מנסה לקדם שוויון בנטל, המנהיגים הרוחניים של הקהילה החרדית ממשיכים להדגיש את חשיבות לימוד התורה כערך עליון. נראה כי המתח סביב הנושא הזה ימשיך להעסיק את החברה הישראלית עוד זמן רב.
