פוליטיקה

הדו"ח המטלטל: חשיפת רשת האנטי-ישראליות בבריטניה

בכתבה זו

    דו"ח חדש וחושפני שהוצג אתמול בבית הלורדים הבריטי חושף תמונה מטרידה של פעילות אנטי-ישראלית מאורגנת בבריטניה. הדו"ח, שמעורר הדים רבים, הוכן על ידי מכון המחקר NGO Monitor וממפה 40 ארגונים שהיו מעורבים בהפגנה אנטי-ישראלית ברחבי בריטניה מאז פרוץ המלחמה.

    הממצא המרכזי בדו"ח הוא כי רוב ההפגנות הללו – כ-80% מהן – אורגנו ותואמו על ידי קבוצה קטנה של שישה ארגונים בלבד, אשר ניצלו את כוחם כדי להניע רשת רחבה יותר של גופים נוספים. ממצא זה מצביע על קיומה של רשת מאורגנת, ממומנת ומקושרת היטב, אשר פועלת מעבר לגבולות המחאה הלגיטימית.

    הדו"ח חושף כי מתוך 40 הארגונים שנבדקו, רק עשרה רשומים כעמותות כחוק. יתר על כן, שמונה ארגונים רשומים כחברות פרטיות, תשעה פועלים במבנה היברידי ולא ברור, ו-13 אינם פועלים במסגרת משפטית כלל. ממצא זה מעורר חששות כבדים לגבי שקיפות ופיקוח, שכן הוא מקשה על מעקב אחר מקורות מימון, אחר בעלי תפקידים ואחר האחריות של הארגונים הללו לפעולותיהם ברחובות בריטניה.

    מכון NGO Monitor מדגיש כי מדובר בתופעה רחבה יותר מהמצב בבריטניה בלבד. מחקרים קודמים שלהם חשפו קשרים בין חלק מהארגונים הללו לבין הפגנות אנטי-ישראליות בקמפוסים וברחובות בארצות הברית, וכן עם ארגונים קיצוניים הפועלים בישראל. רשת בינלאומית של מימון ושיתופי פעולה, כך נראה, פועלת במקביל בכמה מדינות כדי לקדם אג'נדה אנטי-ישראלית ואנטי-מערבית.

    אחד הפרקים המטרידים ביותר בדו"ח עוסק בקשרים בין הארגונים הללו לבין גורמי טרור וקיצונים. לפי ממצאי הדו"ח, לא פחות מ-11 ארגונים מתוך אלו שנבחנו היו בקשר עם גורמים המזוהים עם המשטר האיראני, חמאס, חיזבאללה, החזית העממית לשחרור פלסטין והאחים המוסלמים. בנוסף, נחשף כי המרכז האסלאמי של אנגליה, אשר עמד בעבר במוקד חקירות של הרשויות הבריטיות, קשור קשר הדוק למנהיג העליון של איראן.

    הדו"ח הוצג על ידי אן הרצברג, היועצת המשפטית של NGO Monitor, אשר טענה כי ההפגנות בעולם המערבי לאחר מתקפת 7 באוקטובר הוסוו לעיתים כמחאה עממית ספונטנית, בעוד שבפועל הן מאורגנות ומתואמות על ידי רשת בינלאומית של ארגונים לא-ממשלתיים, הנהנים ממימון זר. הרצברג הדגישה כי מטרת הרשת היא לקדם תעמולה אנטי-ישראלית ואנטי-מערבית, ולשבש את היציבות הדמוקרטית.

    הלורד וולני, יועץ המיוחד לשעבר של ממשלת בריטניה לענייני אלימות פוליטית וקיצוניות, ציין כי יש צורך דחוף בחיזוק מנגנוני הפיקוח והאכיפה בבריטניה. הוא הוסיף כי לא ייתכן שארגונים אלו ימשיכו ליהנות ממעמדם כגופי צדקה בזמן שהם נחקרים בקשר לקשרים עם גורמים קיצוניים.

    הדו"ח מעורר הדים רבים בקרב הקהילה היהודית בבריטניה ובממשלת ישראל, והוא צפוי להוביל לדיון מעמיק יותר על הצורך בפיקוח ובשקיפות של ארגונים אלו.

    הדו

    שתפו את הכתבה:
    נכתב על ידי נועם

    כתיבת תגובה